SlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen TwitterSlaapSlim | Behandeling voor vrouwen met slaapproblemen Facebook

Hoe vaak komen slaapproblemen tijdens de zwangerschap voor?
Veel vrouwen merken dat zij tijdens de zwangerschap moeilijk in slaap kunnen vallen, moeite hebben om door te slapen of niet voldoende uitgerust zijn bij het wakker worden. 78% van de zwangere vrouwen ervaart slaapproblemen in de het derde trimester van de zwangerschap. Vrijwel alle vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap op enig moment veranderingen in slaapduur, slaapkwaliteit of slaappatroon.


Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen in de zwangerschap?

1. Lichamelijke ongemakken:
Naarmate de zwangerschap vordert, kan het groeiende lichaam ongemak veroorzaken. Rugpijn, maagzuur, kortademigheid en de behoefte aan frequent moeten plassen kunnen het moeilijk maken om een comfortabele slaaphouding te vinden.

2. Hormonale veranderingen:
Hormonale schommelingen, zoals een verhoogde productie van progesteron, kunnen van invloed zijn op de slaap. Dit hormoon kan slaperigheid veroorzaken, maar het kan ook de slaapkwaliteit beïnvloeden.

3. Emotionele stress:
Een zwangerschap brengt ook vaak emotionele veranderingen en stress met zich mee. Angst of zorgen over de zwangerschap, de komende bevalling en de verantwoordelijkheid van het ouderschap kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen. 

4. Rusteloze benen syndroom (RLS):
Sommige zwangere vrouwen ervaren symptomen van RLS, zoals een onaangenaam tintelend of kruipend gevoel in de benen, wat de slaap kan verstoren.

5. Druk leggen op het slapen:
Als aanstaande moeder wil je het graag goed voor je kindje. Wij zien regelmatig dat vrouwen zichzelf druk opleggen om goed te slapen in de zwangerschap. Een gedachten als: "Ik moet wel goed slapen, zodat mijn kindje goed kan groeien" of "ik moet goed uitgerust zijn voor de bevalling"  zorgen onbewust voor spanning in het lijf. Deze spanning werkt slechter slapen in de hand, omdat voor een goede nachtrust juist een gevoel van ontspanning nodig is.


Meer weten over slaaptherapie

Tips om beter te slapen in de zwangerschap


  • Een comfortabele slaaphouding:
    Prettig liggen kan in de zwangerschap een grote uitdaging zijn. Het is makkelijker gezegd dan gedaan: probeer een slaaphouding te vinden die comfortabel is voor jou en je groeiende buik. Slapen op je zij met een kussen tussen je knieën kan helpen om de druk op je onderrug en bekkenpijn te verminderen.

  • Vermijd cafeïne en zware maaltijden:
    Beperk de inname van cafeïnehoudende dranken, vooral in de late namiddag en avond en vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan.

  • Een ontspannende bedtijdroutine / slaapritueel:
    Neem de tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Dit kan onder andere het nemen van een warme douche of bad, het lezen van een boek, het luisteren naar rustgevende muziek of het doen van ontspanningsoefeningen omvatten.

  • Regelmatige lichaamsbeweging:
    Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag kan helpen om je lichaam te vermoeien en je slaap te verbeteren. Zorg er echter voor dat je niet te dicht bij bedtijd intensief gaat sporten.

  • Voldoende rustmomenten overdag:
    Een zwangerschap kost energie. Toch ben je vaak overdag nog druk met van alles en nog wat: werk, de zorg voor eventuele oudere kinderen, babyspullen inkopen, kleertjes uitzoeken, een kastje verven. Hoewel het ook leuke dingen zijn, kan deze drukte overdag ervoor zorgen dat je 's avonds of in de nacht te veel 'aan' blijft staan om goed te kunnen slapen. Door voldoende pauzes in te bouwen in je dag en weer even terug te schakelen, komt je lijf beter tot rust.


Hulp zoeken

Als je ondanks deze tips aanhoudende slaapproblemen hebt, is het raadzaam om dit met een zorgprofessionals, zoals jou verloskundige, te bespreken. Ze kunnen je mogelijk aanvullende adviezen geven of andere mogelijke behandelingen voorstellen om je slaap te verbeteren. Uiteraard kun je ook een intake inplannen bij één van onze therapeuten om met je mee te denken. Je kunt je aanmelden via de praktijkzoeker op onze website.


Slaaptherapie in je zwangerschap

De therapeuten van SlaapSlim zijn gespecialiseerd in slaapproblemen tijdens de zwangerschap. Hoewel niet alle oorzaken van je slapeloosheid in de zwangerschap zijn weg te nemen is er vaak meer mogelijk dan verwacht. Jouw therapeut kan jou o.a. praktische adviezen geven voor een prettigere lighouding, oefeningen geven om pijn te verminderen of ontspanningstechnieken inzetten om je te helpen ontspannen. Wist je dat onze therapeuten door hun achtergrond als oefentherapeut Cesar/Mensendieck ook alles weten over lichamelijke klachten/bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Twee vliegen in één klap dus!


Zoek direct een therapeut in de buurt