Hoe ontstaan slaapproblemen?
Een slaapprobleem staat vrijwel nooit op zichzelf. In de meeste gevallen zijn er meerdere redenen waarom je als vrouw (plotseling) last hebt van slapeloosheid.
Spanningen en zorgen
Aanhoudende gedachten kunnen je slaap behoorlijk verstoren. Je merkt dat je maar blijft piekeren en de 'gedachtemolen' niet kunt stoppen. Wanneer je hoofd vol zit (dit kunnen ook leuke dingen zijn) blijf je als het ware te veel 'aan' staan. Soms voel je dit ook in je lijf, zoals een hoge borstademhaling, gespannen spieren, hartkloppingen, zweten en/of een gejaagd gevoel. De zorgen en/of de spanning in je lijf maken het lastiger om in slaap te vallen bij het naar bed gaan of in slaap te blijven gedurende de nacht.
Te druk zijn overdag
Mogelijk ben je overdag continu in de weer en heb je weinig momenten van rust overdag. Je gaat maar door en neemt geen tijd om even stil te staan. Hoewel je doodmoe bent van de drukke dag kun je toch moeilijk in slaap vallen, niet goed doorslapen of ben je te vroeg wakker. Dit komt omdat het lichaam overdag en in de avond te weinig kans krijgt om te ontspannen. Deze ontspanning is nodig voor een goede slaapkwaliteit.
Lichamelijk ongemak
Er zijn tal van ongemakken die goed slapen in de weg kunnen zitten, zoals (chronische) pijn, opvliegers, geen comfortabele lighouding (door je zwangere buik), te gespannen spieren, een onrustige ademhaling en/of hartkloppingen. Soms ontstaat er een negatieve cirkel. Bijvoorbeeld: je wordt vaak wakker door pijn in je rug. Dit verstoort jouw slaappatroon. Door het slaap tekort kan het pijndempingsmechanisme in je lijf minder goed functioneren. Je ervaart hierdoor meer pijn. Dit verstoort de slaap vervolgens nog meer.
Een ongezonde leefstijl
Ongezonde voeding, alcohol, roken en cafaïne, te weinig lichaamsbeweging en gebrek aan rust en ontspanning zijn leefstijlfactoren die een grote invloed hebben op de slaapkwaliteit.
Hormonale veranderingen
De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben een directe invloed op je slaapkwaliteit. Ze beïnvloeden o.a. de diepte van je slaap en hoe makkelijk je in slaap kunt vallen. Op bepaalde dagen in je menstruatiecyclus en tijdens ingrijpende levensfases zoals de puberteit, de zwangerschap (en daarna) en de overgang ben je daarom extra kwetsbaar voor slaapproblemen. De hormonale schommelingen kunnen ook indirect slapeloosheid veroorzaken, omdat de schommelingen kunnen zorgen voor een verminderde stressbestendigheid, somberheid, angstgevoelens en nachtzweten/opvliegers.
(Medicatie voor) aandoeningen en stoornissen
Slaapproblemen komen bij bepaalde aandoeningen vaker voor. Zo kunnen chronische pijn, bepaalde auto-imuunziekten, depressie- en angststoornissen, premenstrueel syndroom (PMS) slapeloosheid mede veroorzaken of verergeren. Slapeloosheid of slaperligheid kan ook een bijwerking zijn van medicijnen voor bepaalde aandoeningen.
De cirkel van slapeloosheid
Iedere vrouw heeft wel eens een periode waarin ze slechter slaapt. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Door vermoeidheid overdag kun je niet meer alles uit je dag halen en ben je emotioneel minder weerbaar. Spanningen lopen hierdoor verder op. Je vraagt je af: Hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan? Zal ik ooit weer beter slapen?
Wij van SlaapSlim kennen deze negatieve cirkels maar al te goed én beter nog: wij weten hoe we ze kunnen doorbreken.